Stavgång

Nordic Walking – rätt utförd stavgång

Rätt utförd stavgång, får du motion för hela kroppen.                      foto: stavakademin.se
Vandra på fina vandringsleder och i fin skog.

Stavgång/Nordic Walking är en bra motionsform där Du använder ca 90 % av din muskelatur. Vill du lära dig gå rätt stavgång för att motionera, få kontroll på både kroppshållning och andning? Perfekt, då har du kommit rätt. Du lär dig bastekniken och kan lätt ta till dej de andra teknikerna som du använder när du har länd-, axelproblem eller vill fettförbränna. 

Vill du gå en kurs i Nordic Walking? Du kan gå individuellt eller i grupp. Samla ihop kompisar eller arbetskamraterna. Vi träffas ett antal gånger och lär de olika teknikerna. Kontakta Revitalis för mer info.

Det du behöver är bra skor och klädsel som ej är klumpig, utan lätt att röra sig i. Stavar med kontollrem, med spänne och som sitter fast, så du kan släppa staven helt när armen är bakom kroppen. Undvik kontrollrem med kardborre, de slits och kan förstöra dina kläder. 

Välj stavar med fast längd eller stavar med teleskop.
Vilken längd på stavarna? Multiplicera 0.68 med din längd, t.ex. 0.68 x 1.64 = 1,1152. Då skulle jag ta en stav som är 1.10. Teleskopiska kan vara bra om flera ska använda dem eller om du är lite osäker på vilken längd du ska ta. 

När du ser någon gå med stavar kanske du tänker att detta är inget för mig. ”… det ser ju bara töntigt ut”. Den personen du ser kanske behöver stavarna för att få bättre balans, de tar stavarna istället för rullatorn. 
Nordic Walking, däremot, är en kraftfull gång med stavar där tekniken är väl utvecklad och det tar på krafterna. – Prova själv!.